Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hemliga dödskoder i journalerna

Publicerad: 17 januari 2011, 11:02

Genom hemliga koder i journalerna fattade läkare beslut om vilka patienter som skulle få livsuppehållande behandling – utan att informera vare sig anhöriga eller patienter.


Det är Danska TV2-nyheterna som kommit över dokument som visar att läkare vid en klinik på sjukhuset i Herlev utanför Köpenhamn fattat beslut om liv och död över huvudet på patienter och anhöriga, rapporterar Expressen.

Särskilda förkortningar i patienternas journaler har använts för att tala om vem som ska få vilken typ av vård i kritiska lägen.

Patienter med förkortningen  Minus ITA  ska till exempel inte få intensivvårdsbehandling vid livshotande tillstånd.  Minus EHM  betyder att en patient som får hjärtstopp inte ska åtgärdas.

Enligt TV2-nyheterna var det inte bara dödssjuka patienter som fått sina journaler märkta. På en avdelning hade var fjärde patient så kallade minuskoder.

Kodningen i sig är, enligt reportaget, varken ovanlig eller olaglig, men i Herlev har journalisterna kunnat dokumentera flera fall där märkningen förts in utan att vare sig patienter eller anhöriga informerats.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News