Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hemtjänst sköts med handdatorer

Publicerad: 9 mars 2006, 09:52

Sigtuna kommuns hemvård har gått från papper till handdatorer i hela vårdprocessen, från planering till rapportering och uppföljning av arbetet ute hos vårdtagarna.


Sedan fyra år har Sigtuna kommuns hemvård haft ett system med handdatorer och ett centralt datorbaserat verktyg för planering och utförande av hemtjänst. Verktyget sköter allt från att planera in personalens schema, till vilka patienter personalen ska besöka och vad de ska utföra.

- Verktyget används för planering och uppföljning i hemtjänsten. Tack vare ett centralt verktyg och handdatorer kan vi hantera allt utan papper, säger Bernt Lundqvist, controller på Sigtuna kommun.

Sparar kostnader  Systemet sparar kostnader, uppger han. Men någon nytto-kalkyl har inte gjorts.

- Helt klart har vi tjänat igen investeringen flera gånger om under dessa fyra år. När vi nu kopplar ihop verktygen med ett beslutsstödssystem hoppas vi få ytterligare effekt, säger Bernt Lundqvist.

Därmed kan man snabbare få fram om hur många vårdtimmar som har lagts ned och jämföra det med kostnaderna, exempelvis när det gäller timkostnaderna för vården.

- Detta ger en mer heltäckande bild över kostnaderna och ett bättre beslutsunderlag, säger Bernt Lundqvist.

Verktygen bygger på ett planeringsprogram från företaget Erisma, som från början var avsett för konsulter och som nu har anpassats för hemtjänsten av JE Interface.

Martin Wallström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev