Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Herceptin inte att föredra vid tidig bröstcancer - enligt Lancet

Publicerad: 9 november 2005, 11:42

I dagsläget går det inte att rekommendera Herceptin vid tidig bröstcancer. Det skriver den brittiska tidskriften Lancet på ledarplats i nästa nummer. Tidskiften går därmed på kollisionskurs med amerikanska New England Journal of Medicine som nyligen beskrev resultaten med Herceptin som "revolutionerande".


Förvirringen om vad som gäller kring läkemedlet Herceptin (trastuzumab) vid tidig bröstcancer är total.

Så sent som den 20 oktober publicerade den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine resultat från två av varandra oberoende studier som visade på klart positiva resultat för Herceptin (trastuzumab) vid tidig bröstcancer, New England Journal of Medicine 2005;353:1659-72 respektive 2005;353:1673-84.

Artiklarna kommenterades på ledaraplats, 2005;353:1734-36, där läkaren Gabriel Hortobagyi beskrev studieresultaten med ord som "häpnadsväckande" och "revolutionerande". Han gick till och med så långt att han skrev att studieresultaten, tillsammans, visar att Herceptin kan bota cancern.

Men enligt en review-artikel i The Journal of the American Medical Association, Jama, i förra veckan är resultaten från de båda studierna svårtolkade. Detta eftersom upplägget av analyserna gör att behandlingseffekterna av Herceptin blir överdrivet stora. Därför, konstaterade Jama, borde kliniskt verksamma läkare vara skeptiska och ta de båda studierna med en nypa salt.

Och i dag, onsdag, lade sig alltså även Lancet i debatten genom att konstatera att de två studierna använde sig av olika dosregimer, vilket gör att eventuella jämförelser mellan de två undersökningar inte låter sig göras.

Därför uppmanar nu tidskriften alla att hålla huvudet kallt. I dagsläget finns helt enkelt inte tillräckligt mycket bevis för att rekommendera Herceptin vid tidig bröstcancer. Det brittiska National Institute for Health and Clinical Execellence, NICE, måste få tid att bedöma det vetenskapliga underlaget. NICE måste också, skriver Lancet, motstå eventuellt tryck från "externa grupper", så att institutet inte drar förhastade slutsatser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev