lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Herceptin minskar återfall i bröstcancer

Publicerad: 15 september 2005, 09:14

Läkemedelsföretaget Roche offentliggör nu resultat från en pågående studie som ger ytterligare stöd för att bröstcancerläkemedlet Herceptin kan minskar risken för återfall i bröstcancer.


Herceptin (trastuzumab) är i dag godkänt för behandling av kvinnor med spridd så kallad HER2-positiv bröstcancer. Tre studier har redan visat att Herceptin kan minska risken för återfall om läkemedlet ges adjuvant, det vill säga som tillägg till cytostatika efter det att ursprungstumören har opererats bort. En fjärde studie stärker nu dessa resultat, rapporterar nyhetstjänsten EurekAlert.

I denna studie, BCIRG 006, ingår cirka 3 200 patienter. De delades in i tre grupper som fick antingen en kombination av cellgifterna doxorubicin, cyklofosfamid och docetaxel med eller utan tillägg av Herceptin, eller carboplatin och docetaxel plus Herceptin.

I båda grupperna som fick Herceptin var den sjukdomsfria överlevnaden signifikant längre än i den tredje gruppen. Risken för återfall var 51 procent lägre i gruppen som fick Herceptin och den förstnämnda cytostatikakombinationen än i gruppen som inte fick Herceptin. Kvinnor som fick den andra kombinationen av cellgifter hade 39 procent lägre risk.

Enligt Roche är arbetet nu i full gång för att få ett godkännande för att ge läkemedlet adjuvant till kvinnor med tidig HER2-positiv bröstcancer. En ansökan till de europeiska läkemedelsmyndigheterna kan komma redan i början av nästa år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev