fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Heroindödsfallen ökar i Sverige

Publicerad: 23 november 2006, 14:26

Efter ett antal års nedgång ökar åter antalet heroinrelaterade dödsfall, både i Sverige och i Europa. Detta trots att behandlingen med Metadon och Subutex har utökats.


Förra året inträffade 65 dödsfall i Sverige som var direkt kopplade till heroinmissbruk. Det är en ökning med 20 personer jämfört med 2004. Trenden är densamma i övriga Europa, visar det europeiska narkotikaobservatoriet ECNN:s årsrapport som presenteras i dag.

– Trendskiftet för Europa, som också verkar stämma för svenska förhållanden, inger oro, säger Bertil Pettersson vid Statens folkhälsoinstitut och ansvarig för samarbetet med ECNN, i ett pressmeddelande.

ECNN talar i sin rapport om ett negativt trendbrott. För första gången noterar även ECNN att Metadon och Subutex har använts av flera personer som dött i England, Tyskland och Danmark. Organisationen betonar vikten av att dödsfall i samband med missbruk av dessa preparat undersöks noggrant.

Totalt sett minskar dock dödligheten till följd av narkotikamissbruk i Sverige. År 2005 dog 267 personer på grund av narkotikamissbruk. År 2000 var siffran 331 personer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev