Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Heroinisters anhöriga kan få motmedel utskrivet

Publicerad: 18 februari 2014, 12:00

Nära anhöriga till heroinister bör få ha motmedlet naloxon för att kunna häva en eventuell överdos, anser en amerikansk myndighet.


I svallvågorna efter den kände skådespelaren Philip Seymore Hoffmans död i en överdos av heroin har amerikanska medier rapporterat mycket kring det ökade heroinmissbruket i landet. Visserligen är det långt fler amerikaner som dör i överdoser av receptbelagda läkemedel med opioider än av heroin. Men bruket av heroin har ökat kraftigt de senaste fem åren.

Enligt Gil Kerlikowske, direktör för federala Office of National Drug Control Policy, har fyra av fem nya heroinmissbrukare tidigare missbrukat receptbelagda läkemedel. Han säger till amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg att han vill ge beröm till de delstater som i dagsläget tillåter att nära anhöriga får naloxon utskrivet i förebyggande syfte. Även om Office of National Drug Control Policy inte försöker få till nationell lagstiftning, så uppmuntras stater att göra naloxon mer tillgängligt. Det är delstaterna som utövar kontrollen över läkarna och delstater är dessutom snabbare med att introducera nya lagar, konstaterar han.

Obama-administrationen vill också de som kommer först på plats vid larmsamtal ska ha naloxon lätt tillgängligt. Eftersom det ofta är polisen i USA rekommenderar man starkt att poliser får bära läkemedlet och träna på livräddning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev