torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hett eftertraktat att komplettera utländsk farmaceutexamen

Publicerad: 12 juni 2017, 07:00

Foto: Mikael Wallerstedt

Intresset för den nya utbildningen för utländska apotekare och receptarier som vill komplettera en svensk yrkeslegitimation är stort.


Totalt sökte 158 personer till den kompletterande utbildningen vid Uppsala universitet för utländska apotekare som har för avsikt att komplettera till svensk examen. Av dessa sökte 105 i första hand, visar siffror från Universitets- och högskolerådet. Antal receptarier som söker är 24, varav 12 i första hand.

– Vi trodde på ett stort intresse, eftersom många har varit intresserade av den tidigare vägen, att komplettera via Socialstyrelsens kunskapsprov, säger Shima Momemi, som är samordnare för utbildningena vid Uppsala universitet.

Göteborgs universitet, som anordnar en kompletteringsutbildning för apotekare har fått 158 ansökningar, varav 91 i första hand.
Båda universiteten fick i höstas uppdraget att anordna en kompletterande utbildning för apotekare och receptarier, där Uppsala universitet är nationell samordnare.

– Söktrycket är lägre på receptarieutbildningen beroende på att en sådan utbildning inte existerar i många länder utanför EU. Det finns många utländska apotekare med kortare utbildning som tidigare inte har kunnat uppnå de svenska krav, men som nu får en ny väg till svensk legitimation, säger Shima Momemi.

Att klara Socialstyrelsens och Uppsala universitets kunskapsprov har visat sig vara svårt. Kraven för att klara examinationerna är höga och den anordnade nya utbildningen är en längre men för många möjligen säkrare väg in på den svenska arbetsmarknaden för farmaceuter.

Totalt finns 80 studieplatser per år för de nya kompletteringsutbildningarna för farmaceuter. Uppsala universitet antar 30 personer per termin till båda utbildningarna. Utbildningen sker på distans för att ge möjlighet för deltagarna att bo kvar i sin hemort.

– Våra lärare har haft tidigare distanskurser och utbildningar som har fungerat väl. För att säkerställa kontinuitet och nivå på utbildningen kommer vi även träffas några gånger per termin.

För personer som tidigare har långa utbildningar och som bor överallt i landet innebär distansformen framför allt ett sätt att slippa ifrån den tuffa bostadssituationen i storstäderna och en möjlighet att skapa kontakt med de lokala apotek som finns utspridda ute i landet där det finns en stor efterfrågan efter legitimerade apotekare och receptarier.

– Man ska alltså först klara av den första terminens teoretiska kurser på distans och därefter göra sin verksamhetsförlagda utbildning under andra terminen. Var de gör sin verksamhetsförlagda utbildning beror på hur de väljer sina praktikapotek och hur de lottas till sin plats.

Den 13 juli får de som har sökt sitt antagningsbesked.

Kompletterar utländsk farmaceutexamen

Utbildningarna heter Kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk examen, respektive Kompletteringsutbildning för receptarie med utländsk examen. De anordnas av Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

Den kompletterar de professionsrelaterade farmaceutiska kunskaperna som de sökande receptarierna och apotekarna redan har, med kunskaper om svenska farmaceutiska förhållanden och terapitraditioner.

Utbildningen startar på Uppsala universitet på distans i höst. Den sträcker sig över drygt ett år och är på 70 högskolepoäng.

För att vara behörig måste man ha en utländsk receptarie- eller apotekarexamen, eller motsvarande en svensk apotekare- eller receptarieexamen samt ha kunskaper motsvarande gymnasium i engelska och svenska.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev