Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hiv-epidemin är en katastrof

Publicerad: 26 Juni 2008, 14:02

25 miljoner människor har dött. 12 miljoner barn i Afrika söder om Sahara har blivit föräldralösa. Röda Korset slår nu fast att hiv/aids-epidemin är så allvarlig att den bör klassas som en katastrof.


I en ny rapport från Röda Korset och Röda Halvmånen, ”World Disasters Report”, sägs att FN:s definition av en katastrof passar in på hiv.

– Epidemin berör så många – bara i fjol dog två miljoner människor och 7 000 smittas varje dag – och den går fram så brett i samhället. Det kvalificerar för att kalla den katastrof, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i svenska Röda Korset, till TT.

Enligt Christer Zettergren är kombinationen av krig eller naturkatastrofer och hivsmitta extra farlig. De drabbade behöver mat och ibland kosttillskott för att tillgodogöra sig eventuella bromsmediciner. Till TT säger han att han oroas över den tystnad som i dag omgärdar hiv/aids och att de smittades situation som särskilt utsatta måste föras fram.

Allra mest oroande är, enligt Christer Zettergren, epidemins omfattning.

– Och att vi inte har hittat något botemedel. Efter ett kvarts sekel med viruset finns fortfarande inget vaccin, säger han till TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev