onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hiv gömmer sig undan läkemedel i tarmslemhinnan

Publicerad: 31 juli 2006, 09:37

Ny forskning visar hur hiv gömmer sig i tarmarnas och magens slemhinnor och på så sätt fortsätter att föröka sig även vid behandling med läkemedel.


Lymfatisk vävnad i och kring mag-tarmkanalen svarar för 70 procent av kroppens immunförsvar. En treårig longitudinell amerikansk studie, som publiceras i augustiupplagan av Journal of Virology, visar att hiv gömmer sig just i mag-tarmkanalens slemhinnor och att viruset på så sätt klarar sig undan läkemedel.

I dag behandlas hiv med en kombination av läkemedel, som verkar genom att sänka virusmängden i kroppen och öka antalet T-lymfocyter, en sorts vita blodkroppar som är viktiga för kroppens immunförsvar.

Studien visar att även om medicinerna är effektiva i blodet, så fungerar de inte lika bra i slemhinnorna, där viruset inte bara gömmer sig, utan också fortsätter att replikera, som det kallar när virus förökar sig, och bryta ner immunförsvaret. Detta skedde även när blodprov från HIV-positiva patienter indikerade att behandlingen mot sjukdomen fungerade.

Studiens resultat tyder på att tillståndet hos patienter som behandlas med läkemedel mot hiv bör övervakas genom att ta biopsier från tarmarnas slemhinna, snarare än genom att räkna antalet T- lymfocyter och virus i blodprov från patienterna.   Forskarna drar slutsatsen att behandling mot hiv bör vara mer inriktad på att bekämpa viruset i mag-tarmkanalens slemhinna, eftersom det är där det orsakar störst skada på immunförsvaret.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev