Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hiv-läkemedel dras tillbaka

Publicerad: 8 juni 2007, 08:38

Hiv-läkemedlet Viracept, nelfinavir, försvinner från marknaden i hela EU-området efter att en förorening upptäckts i tabletterna. Tillverkaren Roche hoppas dock kunna återintroducera läkemedlet efter att man säkerställt att föroreningen är borta.


Indragningen sker efter att onormalt höga halter av en förorening, etylmesylat, upptäckts i tabletterna. Föroreningen bedöms ha samband med tillverkningsmetoden för nelfinavir.

Patienterna – i Sverige berörs ett hundratal personer – uppmanas lämna tillbaka läkemedel till apotek och kontakta sin läkare för att diskutera ny behandling.

– Företaget kunde inte härleda felet till särskilda batcher av läkemedlet, deras information har varit diffus. Därför blev en indragning i hela EU-området aktuell, säger Lennart Forslund, informationsansvarig på Läkemedelsverket.

Det är nu upp till tillverkaren, Roche, att bestämma om man vill återintroducera medlet efter att man visat att föroreningen inte längre förekommer i tabletterna.

- Vår ambition är att återintroducera läkemedlet, säger Ulrika Nillroth, medicinsk chef för virologi på Roche.

Nelfinavir har inte dragits tillbaka i USA. Läkemedelssubstans för denna marknad tillverkas vid en annan produktionsanläggning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev