fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjälm med mikrovågor ger snabbare svar vid stroke

Publicerad: 27 augusti 2009, 12:41

Bilder baserade på mikro­vågor kan bli ett nytt verktyg för att avgöra om en stroke beror på en blödning eller på en propp.

Ämnen i artikeln:

Stroke

När en patient drabbas av stroke är det viktigt att snabbt ta reda på om det är en blödning eller en infarkt som är orsaken. Trombolytisk behandling kan vara livräddande för patienter med propp, men är förödande om det i stället är fråga om en blödning.

Redan 1979 kom en studie som pekade på att man med hjälp av mikrovågor kan avbilda kroppen på ett helt nytt sätt. Men utvecklingen på området har gått långsamt. Först de senaste tio åren har intresset för så kallad mikrovågstomografi vaknat till liv.

– Beräkningar som nästan var omöjliga för 30 år sedan kan i dag göras på några minuter, eftersom datorernas beräkningskraft har ökat så mycket, säger Patrik Dahlqvist, vd för Medfield Diagnostics, som förklaring till det nyvaknade intresset.

Medfield Diagnostics är ett litet Göteborgsbaserat företag med två anställda och fyra projektanställda. Det är ett av ungefär fem startup-företag i världen som arbetar med mikro­vågstomografi, en teknik som i dag ännu inte har någon klinisk tillämpning.

– Mikrovågor är mer svårtolkade än röntgen eftersom vågorna sprider sig, men potentialen är att de kan bli mycket enklare att använda, säger Patrik Dahlqvist.

När Medfield Diagnostics startade 2005 arbetade före­taget framför allt med två områden: diagnos av bröstcancer och diagnos av neurologiska skador.

För två år sedan tog Patrik Dahlqvist över som vd och genom att intervjua läkare kom han fram till att behovet av ny teknik var störst inom det neurologiska området, närmare bestämt stroke. Sedan dess ligger fokus på att förfina tekniken för att diagnostisera om stroke beror på blödning eller tilltäppta kärl.

När en person drabbas av stroke bör propplösande läkemedel sättas in inom loppet av tre timmar om orsaken är en infarkt.

Problemet är att det ofta kan ta mer än tre timmar från det att patienten insjuknar till dess att han eller hon har hunnit genomgå en röntgen som kan avgöra vilken form av stroke det är fråga om.

Med mikrovågstomografi vill Medfield ändra förfarandet från grunden.

Förhoppningen är att den nya tekniken ska kunna göras väldigt liten. Patrik Dahlqvist berättar att telekombranschen har drivit på utvecklingen av små mikrovågskomponenter – något som Göteborgsföretaget kan dra nytta av.

– Vi siktar på att man redan i ambulansen ska kunna göra en bedömning av vilken stroke det är för att fler patienter ska få rätt behandling i tid, säger han.

– En röntgenapparat är för stor och osmidig för att tas in i en ambulans, men den här tekniken kan göras mindre.

Företaget har tagit fram en hjälm som sätts på patientens huvud.

I hjälmen finns tio antenner som om vartannat agerar sändare och mottagare. Med hjälp av dessa sänds och registreras mikrovågor för att avbilda hjärnan.

För första gången testas nu tekniken på patienter. Mikael Elam, professor vid sektionen för neurovetenskap och rehabilitering, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, låter nu tillsammans med kollegor 20 personer som nyligen genomgått en stroke pröva hjälmen för att utvärdera om den fungerar.

Medfields idé kommer ursprungligen från universitetsvärlden.

Mikael Persson, professor i medicinsk teknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, grundlade företaget. Han har minst fyra projekt på sin institution som anknyter till forskningen.Ett av dessa riktar in sig på behandling med mikrovågor.

– Man kan tänka sig att vi i framtiden både undersöker och behandlar med mikro­vågor vid samma tillfälle, säger Mikael Persson.

– Till exempel skulle man kunna diagnostisera en tumör med mikrovågor och sedan bränna bort den med strålning från samma apparat. Eller upptäcka en hjärninfarkt och sedan vidga blodkärlet med hjälp av mikrovågorna.

Forskare:

Namn: Mikael Elam, Jan-Erik Karlsson, Lina Håkansson, Göran Pegenius med flera.

Projekt: Pröva mikrovågs­tomografi som diagnosmetod för stroke.

Finansiering: Medfield Dia­gnostics.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev