Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjälpmedel inte kvar på apotek

Publicerad: 7 september 2010, 13:15

Hjälpmedel inte kvar på apotek

Foto: Foto: Photos.com

Diabetespatienter får hämta insulin och kanyler på olika ställen.


I Jämtlands län kan inte diabetessjuka längre hämta ut sina hjälpmedel på apoteket.

– Det här kommer inte att fungera i glesbygden, säger Birgitta Engman, ordförande för Diabetesföreningen i Jämtlands län, till Sveriges Radio Jämtland.

Patienterna får även i fortsättningen hämta insulin på apoteken, men teststickor och kanyler ska från och med i höst hämtas på hälsocentralen eller sjukhuset.

Skälet är att Skatteverket förra året införde nya regler som innebär att landstingen inte längre har rätt att dra av momsen för vissa hjälpmedel. Jämtlands läns landsting räknar med att spara minst tre miljoner kronor per år genom att köpa in hjälpmedlen på egen hand, istället för att köpa in dem av apoteken.

Apoteken tjänar inga stora pengar på att sälja diabeteshjälpmedel, enligt Johan Wallér som är vd för Sveriges Apoteksförening.

– Men allt som försvinner innebär ett avbräck och dessutom gör det att kunderna försvinner därifrån, säger han till Dagens Apotek.

Förändringen har ingenting att göra med omregleringen av apoteksmarknaden, poängterar Johan Wallér. Landstingen väljer själva hur de vill tillhandahålla hjälpmedel och vilka lösningar de valt varierar.

– Jag menar att det här är ett kundproblem, för det finns väldigt många fler apotek än det finns vårdlokaler där man kan hämta ut de här förbrukningsvarorna. Varför inte låta det gå via apoteken, dit ska de ju ändå för att hämta sina läkemedel? säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev