Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärnbarken bildar inga nya nervceller

Publicerad: 11 augusti 2006, 07:20

Det gäller att vara rädd om de hjärnceller man har från födseln - för några nya bildas inte. I alla fall inte i hjärnbarken. Det kan svenska forskare visa i en studie där åldern på cellerna mäts med hjälp av kol-14-metoden.


Det är forskargrupper från Karolinska institutet i Solna och från Göteborgs universitet, under ledning av Jonas Frisén och Peter Eriksson, som tillsammans med forskare från USA och Australien funnit ett sätt att mäta åldern på nervcellerna i hjärnbarken, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Och metoden de använt sig av är en variant på den klassiska kol-14-metoden, som bland annat brukar användas för att bestämma åldern på arkeologiska föremål.

Jonas Frisén och Peter Eriksson har utgått från det faktum att kärnvapenprovsprängningarna under det kalla kriget ledde till att halterna av kol-14 i atmosfären först ökade hastigt för att sedan gradvis sjunka. Därför går det att mycket exakt avgöra tiden för olika cellers tillblivelse genom att jämföra kol-14-halterna i dem med nivåerna i atmosfären.

Forskarna har nu mätt kol-14-halterna i hjärncellerna hos vuxna, i hjärnbarkens alla lober och har kunnat visa att halterna är lika höga som de var i atmosfären vid individernas födelse. Alltså tycks inga celldelningar ha ägt rum i hjärnbarken under dessa personers livstid.

Det gör att hjärnbarkens celler skiljer sig från de flesta övriga organ i kroppen, där celler ständigt dör och återföds.

Möjligen kan hjärnan producera nya nervceller som inte upptäcks med denna metod, påpekar forskarna - om dessa celler utgjort mindre än en procent av det totala antalet nervceller. Det är också möjligt att nya, tillfälliga nervceller föds men att de snabbt dör igen. Forskarna ska även gå vidare med den nya metoden för att studera nervcellsnybildning i andra delar av hjärnan, både hos friska personer och vid sjukdomar.    

Studien presenteras online i tidskriften PNAS.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News