tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärnforskning får 170 miljoner

Publicerad: 28 september 2006, 08:53

Fyra forskningsmiljöer i Stockholm, Umeå och Uppsala har utsetts till de första Berzelii centra. Tillsammans får de dela på nästan 700 miljoner kronor de närmaste tio åren.


Avancerad växtforskning i Umeå, forskning kring nya porösa material och hjärnforskning i Stockholm samt forskning kring nya biotekniska analysmetoder i Uppsala är den forskning som de statliga myndigheterna Vetenskapsrådet och Vinnova har valt att satsa på i de fyra första Berzelii Centra.

Målet med satsningen är att kombinera bra grundforskning med en tydlig ambition att utveckla samarbete med näringsliv och offentlig verksamhet samt att forskningsresultaten ska leda till kommersiella tillämpningar.

Vetenskapsrådet och Vinnova finansierar varje centrum med 100 miljoner kronor under en tioårsperiod. Tillsammans med annan finansiering från universitet och näringsliv innebär det att varje center kommer att ha cirka 170 miljoner kronor i total budget.

Den hjärnforskning i Stockholm som finansieras består av tio forskargrupper vid Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan samt Stockholms universitet. Nätverket ska främst lägga fokus på hjärnans interaktion av aktivitet, känsla och minne. Förhoppningen är att satsningen ska leda till större förståelse av mekanismerna bakom sjukdomar som ADHD, demens och schizofreni.

Det nya centret i Uppsala ska främst forska kring biotekniska analysmetoder för att ge bättre förståelse av sjukdomar som Alzheimer, ALS, Parkinson, smärta och drogmissbruk.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev