Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärntumörer växte långsammare med nytt läkemedel

Publicerad: 17 maj 2005, 13:18

Hos mer än en tredjedel av vuxna patienter med glioblastom saktade tumörtillväxten in när de fick behandling med ett nytt läkemedel, enligt en forskargrupp som presenterade sina resultat på cancerkonferensen Asco i Orlando, USA, i dag.


Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Patienterna i studien hade fått återfall av en allvarlig och svårbehandlad form av hjärntumör, glioblastoma multiforme. Det är den vanligaste formen av hjärntumör bland vuxna. Medianöverlevnaden med dagens behandlingsmetoder är 12 till 16 månader, och patienter som får återfall i sjukdomen har extremt dålig prognos.

Det nya läkemedlet kallas temsirolimus, eller CCI-779, och är en "smart" substans. Det innebär att den har specialdesignats för att söka upp speciella förändringar i glioblastomcellerna, som har visat sig vara nyckelfaktorer bakom tumörcellernas aggressiva beteende.

Av studiedeltagarna som fick den nya behandlingen saktades tumörtillväxten in, vilket forskarna anser vara ett uppmuntrande resultat för patienter med denna mycket svårbehandlade tumörform.

Forskarna analyserade också karaktärerna hos de olika patienternas tumörer. De fann att de patienter som svarade bäst på behandlingen hade ett gemensamt särdrag: ett speciellt tumörprotein, p70s6 kinas, var aktiverat i deras tumörer. Denna kunskap skulle kunna göra det möjligt att på förhand hitta de patienter som har mest nytta av behandlingen.

Ämnen i artikeln:

HjärntumörGlioblastom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev