Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärtat öppnar fler minutkliniker

Publicerad: 24 februari 2016, 13:36

Olof Fredricson är affärsutvecklare på Apotek Hjärtat.

Apotek Hjärtat går in som majoritetsägare i Minutkliniken och öppnar samtidigt tre nya kliniker i Stockholm och Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Kedjan har sedan drygt ett år tillbaka kört tester med minutkliniker i anslutning till apotek i Stockholm. Nu utvidgas alltså satsningen.

– Vi har sett att våra kunder efterfrågar möjligheten att få hjälp med enklare vårdärenden på apotek. Samarbetet mellan kliniken och apoteket underlättas genom ett gemensamt ägande och vi får bättre förutsättningar att utveckla konceptet, säger Olof Fredricson, affärsutvecklare på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

De så kallade minutklinikerna erbjuder alltså enklare vårdtjänster av passa på-karaktär. Två av de tre nya kommer att ligga i anslutning till Hjärtat vid Ica Maxi-butiker. Tanken är att kunderna ska kunna slinka in för att kontrollera exempelvis ett födelsemärke samtidigt som de är på apoteket för att köpa värktabletter eller på Ica för att handla mat.

– Man kanske har gått och funderat på att vaccinera sig mot TBE, göra ett allergitest eller kontrollera ett födelsemärke utan att riktigt ha kommit sig för att göra det. När man besöker ett apotek med en minutklinik kan man snabbt droppa in och få hjälp utan att behöva boka tid, säger Olof Fredricson.

Kostnaden för ett besök varierar beroende på vad kunden vill ha hjälp med. På plats finns en sjuksköterska som kan konsultera en läkare per telefon som ställer diagnos, och vid behov kan skriva ut recept. Receptet kan sedan hämtas ut direkt på apoteket.

– Sjuksköterskan genomför undersökningen medan läkaren ställer diagnosen. Ett sådant besök kostar 290 kronor, säger Olof Fredricson.

Minutkliniken har sedan 2012 behandlat över 30 000 kunder, enligt Olof Fredricson.

Här öppnar de nya minutklinikerna

■ Apotek Hjärtat Nordstan, Göteborg
■ Apotek Hjärtat Ica Maxi Göteborg
■ Apotek Hjärtat Ica Maxi Häggvik, Sollentuna

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev