Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärtats fysiska ålder bästa moroten att sänka kolesterolet

Publicerad: 31 maj 2006, 13:38

Bästa sättet att få en patient med högt kolesterolvärde att ändra livsstil är att berätta att kolesterolet gör hjärtat mycket "äldre" än vad patienten själv är, visar ny forskning.


Känslomässig information som att hjärtat är som en 72-årings trots att en person är 50 år kan få personer med högt kolesterolvärde att ändra livsstil. Mer detaljerade medicinska upplysningar når inte fram lika bra när läkare kommunicerar riskfaktorer med sina patienter. Det visar en forskargrupp vid bland annat Memorial Hospital of Rhode Island i USA i en artikel i juninumret av tidskriften Annuals of Family Medicine.

Forskargruppen samlade 50 personer i nordöstra USA till gruppdiskussioner för att ta reda på hur amerikaner ser på hjärt-kärlsjukdom. Alla deltagare i grupperna visste att högt kolesterolvärde inte är bra för hälsan, men de flesta hade dålig kunskap om kolesterolets betydelse för hjärt-kärlsjukdom. Få personer kände till sina värden.

Deltagarna upplevde information om statistiska risker för hjärt-kärlsjukdom som förvirrande och oinspirerande. En beräkning av hjärtats fysiska ålder ansågs däremot relevant, lätt att komma ihåg och ett möjligt sätt få personer att ändra vanor som påverkar hälsan.

Studieresultaten kan komma att användas för att förbättra hur amerikanska läkare kommunicerar hjärt-kärlrisker med sina patienter. Hjärt-kärlsjukdom är den största dödsorsaken i USA och hittills har försök att vända trenden gått trögt. En nationell kampanj med syfte att sänka kolesterolvärdet och minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom har pågått sedan 1985. Ändå har följsamheten till kolesterolbehandling många gånger varit dålig.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev