onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärtinfarktrisk ökar snabbt för personer med arbetaryrke

Publicerad: 16 november 2006, 15:34

Hjärtinfarktrisk ökar snabbt för personer med arbetaryrke

Hjärtinfarkter är vanligare bland arbetare än tjänstemän. Det gäller också dem som jobbat som arbetare i bara några få år. Det visar nya resultat från Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP).


Det har länge varit känt att arbetare löper större risk än tjänstemän att drabbas av hjärtinfarkt. Men nu har svenska forskare visat att risken ökar gradvis med antalet år inom arbetaryrket. Den som varit arbetare i hela livet löper dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt än en person som varit tjänsteman hela livet.

Forskarna har studerat 1 709 fall av förstagångshjärtinfarkt i Stockholms läns landsting mellan 1992 och 1994. De har jämförts med en kontrollgrupp på 2315 personer.

Mer oväntat fann forskarna att det bara behövs ett fåtal år inom ett arbetaryrke för att risken för en hjärtinfarkt ska öka.

– Det beror framför allt på de socialekonomiska mekanismer som får vissa att ta ett arbetaryrke, säger Richard Ljung, doktorand vid institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet.

Förklaringarna spåras till ärvda levnadsvanor som hög alkoholkonsumtion, rökning och fysisk inaktivitet.

– Det är också skillnader i deras familjesituation. Är man till exempel gift så är risken lägre. Det spelar också roll vilken kontroll man har över sitt eget arbetsliv och vilket socialt nätverk individen har, säger Richard Ljung.

Riskskillnaden mellan arbetare och tjänstemän gäller för både män och kvinnor, visar studien.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev