Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärtsatsning för tre miljoner

Publicerad: 9 juli 2012, 07:53

Foto: Photos.com

Färre ska dö av akut hjärt- och kärlsjukdom innan de kommit till sjukvården. Det är målsättningen med en ny satsning från regeringen.


Mer än hälften av de som dör inom 28 dagar efter en hjärtinfarkt dör före ankomsten till sjukhuset. Det är denna statistik regeringen nu vill förbättra. Totalt satsar regeringen sju miljoner kronor under 2012 till 2014 på projektet.

Till att börja med får Socialstyrelsen en miljon kronor för att kartlägga och föreslå åtgärder för snabbare omhändertagande och vård av patienter med akut hjärt- och kärlsjukdom. I uppdraget till Socialstyrelsen skriver regeringen att det bland annat kan handla om informationsspridning om första hjälpen, planering för utplacering av hjärtstartare eller sms-tjänster för första hjälpen.

Socialstyrelsen ska även ta fram förslag till pilotprojekt i landstingen och bjuda in landsting att delta i pilotprojekten.

Regeringen har avsatt sex miljoner kronor som ska gå till genomförandet av de olika pilotprojekten i landstingen under 2013 och 2014. Socialstyrelsen ska sedan utvärdera projekten och lämna förslag till regeringen på vilka åtgärder som behövs för att öka överlevnadschansen för personer som drabbas av akut hjärt- och kärlsjukdom.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev