Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hjärtstartarna kommer till regionaltågen

Publicerad: 8 januari 2014, 10:18

I januari ska hjärtstartare installeras på 23 regionaltåg i Mellansverige för att kunna rädda resenärer som drabbas av plötsligt hjärtstopp.


Hjärt-Lungfonden tillsammans med Tåg i Bergslagen står bakom satsningen som väntas vara klar den 1 februari. Efter att hjärtstartarna har installerats ska de 200 anställda i ombordpersonalen tränas i hjärt-lungräddning och användning av en hjärtstartare.

Satsningen är en del av Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige, enligt samma pressmeddelande.

Hjärtsäkra Sverige drivs tillsammans med Bliwa Livsförsäkring och AFA Försäkring, och kampanjen pågår till och med 2015. Några av målen är att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning, och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

Omkring 10 000 svenskar drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år, och av dessa överlever bara runt 500. Enligt forskning så har personer som får en stöt av en hjärtstartare inom 3 minuter efter hjärtstoppet en 75 procents chans att överleva, skriver Hjärt-Lungfonden, i  pressmeddelandet. Chansen att överleva ökar ju tidigare stöten ges.

Sedan 2011 är SJs X2000-tåg redan utrustade med hjärtstartare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev