Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Höftskydd minskade inte risken för fraktur

Publicerad: 25 Juli 2007, 10:08

Användning av höftskydd bland äldre som bor på vårdhem minskade inte risken för höftfrakturer, enligt en ny amerikansk studie.


Vadderade höftskydd som absorberar och omriktar rörelseenergin vid fallolyckor kan användas för att minska risken för höftfrakturer. Huruvida skydden verkligen är effektiva har dock varit kontroversiellt.

En amerikansk studie i tidskriften Jama pekar nu på att höftskydd inte innebär ett skydd mot höftfrakturer bland äldre personer som bor på vårdhem.

I den aktuella studien deltog totalt 1 042 personer med en medelålder på 85 år. 79 procent var kvinnor. Deltagarna lottades till att antingen bära höftskydd på höger eller vänster sida.

Efter en uppföljningsperiod på 20 månader avbröts studien på grund av bristande effektivitet. Incidensen av höftfraktur på den skyddade sidan var då 3,1 procent jämfört med 2,5 procent på den oskyddade sidan. Det fanns alltså en tendens till ökad risk för frakturer på den skyddade sidan. Denna skillnad var inte statistisk signifikant.

Enligt forskarna bakom studien ger resultaten ytterligare belägg för att höftskydd med nuvarande design inte minskar risken för höftfrakturer. De påpekar också att följsamheten i deras studie var god. I genomsnitt använde studiedeltagarna höftskyddet 73 procent av tiden.

I en ledarkommentar i samma utgåva av Jama menar två finska forskare att en svaghet i den aktuella studien är att man inte redovisar vilken sida som fallolyckorna skett på.

Sammantaget menar de att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga data för att kunna göra evidensbaserade rekommendationer varken för eller emot användning av höftskydd bland äldre på vårdhem.                Jama 2007;298:413–422.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev