Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hög beredskap efter handspritsfyllor

Publicerad: 24 februari 2016, 14:33

Handsprit ska inte drickas.

Foto: Annika Carpman

Många apotek höjer vaksamheten kring försäljningen av handsprit efter larm om att ungdomar dricker sig fulla på rengöringsprodukterna. På flera håll säljs förpackningarna numera bara över disk.


Ämnen i artikeln:

Kronans ApotekApoteket ABApotek Hjärtat

Apoteket AB har valt att gå ut till samtliga sina apotek i landet där de anställda uppmanas till ökad vaksamhet vid försäljning av handsprit och alkogel.

Det interna påbudet kommer som en direkt följd av rapporteringen hos P4 Värmland och P4 Örebro om hur apotek på flera orter tagit bort produkterna från självplockningshyllorna.

– Vi går ut och ber våra medarbetare att vara vaksamma på det här. Om vi ser några förändringar kommer vi att vidta åtgärder även på andra orter, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB.

Apotek Hjärtat planerar att informera sina apotek i hela landet på samma sätt, uppger Anna Hedström, pressansvarig.

Larmet om de farliga fyllorna i Karlskoga, Degerfors och Hällefors kom efter årsskiftet och beskrevs som en trend bland 15–17-åringar. Även i Karlstad valde flera apotek att hålla extra uppsikt över produkterna efter tidigare stölder som begicks av unga.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, beskriver också den ökade uppmärksamheten på unga kunder.

– Det gäller att vara vaksam på hur de handlar, och informera dem om vad det här är för typ av produkt och de risker man tar om man inte använder dem på rätt sätt, säger han och fortsätter:

– Samtidigt befinner vi oss mitt i värsta förkylnings- och influensatiderna så efterfrågan på de här produkterna är väldigt stor. Det finns en problematik här eftersom man inte vet vad personen ska använda varorna till, säger Andreas Rosenlund.

Apoteket AB hyser också viss oro för att missbruket av handsprit och alkogel sprider sig när frågorna ventileras.

– Det är bra med uppmärksamheten så att vi kan gå ut och berätta att det här är livsfarligt, men det kan också få en annan effekt och därför behöver vi vara vaksamma, säger Magnus Frisk.

Läkemedelsverket granskar inte hanteringen av enskilda icke receptbelagda produkter på apoteken, men välkomnar den ökade beredskapen.

– Ser man det här som en risk då ska man definitivt agera, det är apotekens ansvar, säger Läkemedelsverkets Annika Babra.

Handsprit och gel

Handsprit, alkogel och handgel används för att förhindra smittspridning.

Tidigare förekom de i vården men har nu blivit produkter för gemene man.

För att desinficera ordentligt krävs en alkoholhalt på 70 procent eller mer.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

MARGARETA G KUBISTA/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev