Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hög expedieringsgrad enligt ny studie

Publicerad: 1 April 2015, 14:36

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Apoteken har ofta de receptläkemedel som kunden efterfrågar i lager, enligt en undersökning av Sveriges Apoteksförening.


En återkommande diskussion efter omregleringen har varit om det har blivit svårare att få de läkemedel som ska hämtas ut vid första besöket på apoteket. Särskilt vissa patientgrupper har uppgett att de ofta behövt gå till flera apotek för att få de läkemedel de behöver.

Nu har Sveriges Apoteksförening gjort en undersökning och enligt den upprätthåller apoteken en hög grad av direktexpediering av receptläkemedel. 94,9 procent av de läkemedel som efterfrågades på apotek fanns inne på apoteken, enligt undersökningen.

– Eftersom det ibland har ifrågasatts hur apoteken arbetar med sina läkemedelslager känns det oerhört glädjande att svart på vitt kunna konstatera att tillgängligheten till läkemedel är mycket hög, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen är studien den mest genomgripande som har gjorts för att studera tillgängligheten på apotek. Undersökningen bygger på 77 000 enkäter från 148 olika apotek. Personalen på apoteken har under en vecka noterat om de receptläkemedel som kunderna har efterfrågat har kunnat expedieras eller inte.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev