Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hög kampvilja vid kongressinledning

Publicerad: 13 maj 2008, 09:54

Rungande applåder blev svaret när Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund i sitt inledningsanförande talade om förbundets kraftfulla enighet i den pågående konflikten.


– Arbetsgivaren har haft många synpunkter på Vårdförbundets agerande under strejken. Men kongressen ska visa att det finns en sammanhållning i organisationen och ta död på spekulationerna om splittring inom förbundet, sade Anna-Karin Eklund tidigare i dag när Vårdförbundets kongress inleddes på Norra Latin i Stockholm.

Hon påpekade också att uppgifterna om att andra fackförbund inte stöder Vårdförbundets lönekamp är fel.

– Vi har fått stöd från TCO- och Saco-föreningar både lokalt och centralt. Lokalavdelningar inom flera LO-fack har visat sitt stöd, och även politiska organisationer som Moderata ungdomsförbundet, miljöpartiet och vänsterpartiet, sade Anna-Karin Eklund.

Även TCO:s ordförande, Sture Nordh, höll ett anförande för de 200 delegaterna vid kongressens inledning. Han talade om att nu när strejkarbetet började bli till rutin var det viktigt att tänka på att varje dag var en dag närmare strejkens slut.

– Men även den dagen kan bli tuff, då alla förväntningar inte kommer att kunna uppfyllas, sa Sture Nordh.

I sitt tal sade han också att orsaken till konflikten är att SKL och landstingen inte har ställt upp på det lokala lönearbetet för akademiskt utbildad personal inom vården.

– Det fackliga arbetet kommer inte att vara över bara för att man har fått ett avtal. Då börjar det lokala lönearbetet, sade Sture Nordh.

Relaterat material

Bantad kongress inleds i dag

Ordförande sitter säkert

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev