Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höga kolesterolnivåer bra för minne och koncentration

Publicerad: 22 mars 2005, 08:19

Det som är dåligt för hjärtat, kan vara bra för sinnet. Det är slutsatsen av en analys av långtidsstudien Framingham Heart Study, där forskarna har studerat 18 års samlade data för att undersöka sambandet mellan höga kolesterolvärden och kognitiv förmåga.


Forskargruppen har bestått av epidemiologer och statistiker vid Boston University, USA. De fann ett måttligt, om än tydligt, samband mellan bättre mental funktion och naturligt höga kolesterolvärden. Ju högre kolesterolvärde, desto bättre presterade deltagarna när det gällde minne, koncentrationsförmåga och uppmärksamhet.

Högt kolesterol var definierat som ett högre totalkolesterolvärde än 6,3 mmol/liter mätt med blodprov. Resultaten var justerade för alla former av kolesterolsänkande behandling, både läkemedel och diet. Forskarna tog i sin statistiska analys även hänsyn till riskfaktorer som rökning och alkoholkonsumtion.

Forskarna anser att nästa steg måste vara att undersöka om det är någon enskild typ av blodfetter som ligger bakom den hälsosamma effekten på den mentala hälsan - LDL, triglycerider eller HDL.

De betonar också att det är viktigt att väga nyttan mot riskerna med ett högt kolesterolvärde. Blodfetterna har en viktig roll för hur nervcellerna i hjärnan fungerar hos vuxna, men är en känd riskfaktor för ateroskleros. Frågan är om det är värt risken att drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke för att åstadkomma en måttlig förbättring av den kognitiva förmågan.

Resultaten är publicerade i tidskriften Psychosomatic Medicine.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev