Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höga nivåer av D-vitamin kopplat till minskad risk att dö i tarmcancer

Publicerad: 31 oktober 2007, 15:19

Halterna av D-vitamin i blodet påverkade inte risken att dö på grund av cancer totalt sett, däremot fanns det en koppling mellan vitaminet och dödlighet på grund av kolorektalcancer.


Det visar en studie som publicerats i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Höga halter av D-vitamin i blodet har ansetts minska risken att dö på grund av cancer, även om forskningsresultaten hittills varit osäkra. För att undersöka detta närmare genomförde forskare vid  National Institutes of Health, Bethesda, USA, en studie med 16 818 deltagare som var över 17 år.

Forskarna undersökte bland annat D-vitaminhalter hos deltagarna och följde sedan cancerdödligheten hos dem under 12 år. Under uppföljningsperioden avled 536 deltagare på grund av cancer.

Resultatet visar att dödligheten på grund av cancer inte kunde kopplas till deltagarnas D-vitaminhalter vid studiens inledning. Däremot visade det sig att D-vitaminhalter var omvänt kopplat till död på grund av kolorektalcancer. De som hade halter över 80 nanomol per liter blod hade 72 procent lägre risk att dö i cancerformen, jämfört med deltagare som hade mindre än 50 nanomol per liter blod.                 Journal of the National Cancer Institute, publicerad online den 30 oktober

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev