Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre andel sjukskrivning bland offentligt anställda

Publicerad: 5 februari 2010, 13:55

I genomsnitt har offentliga vårdgivare 33 procent högre andel sjukskrivna än privata. Det visar en ny undersökning från SCB.


På uppdrag av Vårdföretagarna har SCB tagit fram statistik över lång- och korttidssjukskrivna bland vårdanställda i Sverige.

Undersökningen, som presenteras i Svenska Dagbladet i dag, visar att det finns betydande skillnader i andelen sjukskrivna bland Sveriges olika län. Den visar också att det finns skillnader mellan offentligt och privat anställd vårdpersonal.

Enligt ett pressmeddelande från Vårdföretagarna är 40 000 personer inom vården sjukskrivna och offentliga vårdgivare har 33 procent högre andel sjukskrivna än privata vårdgivare.

I Blekinge är skillnaden mellan sjukfrånvaron hos privata och offentliga vårdgivare störst. Där ligger siffrorna för sjukskrivingar på 8 procent hos de privatanställda och 15 procent hos de offentliganställda.

Enligt undersökningen har Jämtland den sjukaste vårdpersonalen med en sjukfrånvaro på 14 procent hos de privatanställda och 18 procent hos de offentliganställda.

Friskast är personalen i Jönköping där 11 procent av de offentliganställda respektive 7 procent av de privatanställda är sjukskrivna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev