Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre diabetesrisk hos svenska barn

Publicerad: 17 juli 2013, 08:37

Mer än vart sjätte barn i Sverige med fetma har även ett förstadium till diabetes. Det är tre gånger vanligare än för barn i Tyskland, visar en stor studie.


I studien från Karolinska institutet ingick över 35 000 svenska och tyska barn med fetma, i åldrarna 2–18 år. Det visade sig att det är tre gånger vanligare att barn i Sverige har ett förstadium till diabetes än att barn i Tyskland har det. Barnen från Sverige och Tyskland har ungefär samma grad av fetma och är i samma ålder. Skillnaderna mellan grupperna beror därför inte på olikheter när det gäller kända riskfaktorer för förhöjt fastesocker.

– Vad skillnaderna mellan Sverige och Tyskland beror på vet man inte, men vi tänker gå vidare och titta på vilka faktorer som kan spela in. Till exempel amning, hur tidigt man introducerar barnmat, och solexponeringen som är mycket lägre i Sverige än i Tyskland, trots den geografiska närheten. Vitamin D har visat sig påverka glukosnivåer i blodet, säger Emilia Hagman, doktorand vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinska Institutet, och som utfört studien tillsammans professor Claude Marcus och de tyska forskarna Thomas Reinehr och Reinhard Holl.

Av de 35 000 barnen i undersökningen ingick 3 000 barn från det svenska nationella kvalitetsregistret BORIS (BarnObesitasRegister i Sverige). Enligt Emilia Hagman är det ändå få barn med fetma som får diagnosen diabetes typ 2 i Sverige.

– Det man kan se är att fetma leder till en störd ämnesomsättning redan hos små barn. Men det är viktigt att poängtera att förstadie till diabetes inte behöver betyda att man utvecklar diabetes typ 2, säger Emilia Hagman.

Enligt professor Claude Marcus gör sjukvården idag alldeles för lite för att fånga upp barn med fetma.

– Här har sjukvården ett enormt ansvar. Det gäller att hitta dessa barn tidigt, på BVC och skolhälsovården och uppmärksamma föräldrarna på fetma hos barnen. Barnen behöver hjälp att gå ner i vikt, det är så man hjälper dem bäst. Men det görs inte i Sverige idag.

– Den här studien är en allvarlig larmsignal. Fetma kostar mellan 20 och 35 miljarder per år och orsakar ökad sjuklighet och för tidig död. Sjukvården måste ta ett större ansvar, avslutar Claude Marcus.

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev