Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre dödsrisk med läkemedelsstentar

Publicerad: 12 februari 2007, 14:11

Läkemedelsstentar ökar den relativa risken för hjärtinfarkt eller död med 20 procent. Det visar en svensk studie som publiceras i nästa nummer av New England Journal of Medicine.


Använd inte läkemedelsavgivande stentar rutinmässigt!

Den uppmaningen kommer nu från en grupp forskare verksamma vid bland annat Uppsala Clinical Research Center.

Enligt en ny studie – baserad på Svenska corona-angiografi- och angioplastikregistret, Scaar – har patienter som behandlas med läkemedelsavgivande stentar en 18 procents relativt högre dödlighet jämfört med patienter som behandlas med vanliga metallstentar.

Forskarna har analyserat samtliga 19 771 patienter som behandlades med antingen en läkemedelsavgivande stent eller vanlig metallstent år 2003 och 2004.

Patienterna följdes sedan upp under ett till tre år med hjälp av uppgifter från patient- och befolkningsregistret samt Socialstyrelsen. Under tiden inträffade 1 424 dödsfall och 2 463 hjärtinfarkter.

Trots att forskarna tog hänsyn till en rad olika bakgrundsfaktorer fanns en tydlig skillnad i risken för död eller hjärtinfarkt mellan de två olika typerna av stentar.

Under det första halvåret minskade risken för död eller hjärtinfarkt med läkemedelsavgivande stentar. Men därefter var risken förhöjd. Efter det första halvåret var risken för död eller hjärtinfarkt kontinuerligt 20 procent högre, skriver forskarna.

Enligt forskarna är resultaten ”oroande” eftersom de bekräftar resultaten från vissa andra registerstudier och några randomiserade studier. ”Därför ska läkemedelsavgivande stentar inte användas rutinmässigt förrän nya randomiserade studier har gjorts”, konstaterar forskarna.

Läs mer om studien på New England Journal of Medicines hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev