Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre gräns för frikort

Publicerad: 30 december 2011, 08:47

Från den 1 januari höjs gränsen för frikort för läkemedel från 1 800 kronor till 2 200 kronor. Förändringen innebär inga högre kostnader för apoteken, som tidigare befarats.


Riksdagen sa i förra veckan ja till regeringens förslag att höja högkostnadsskyddet. Den beslutade också att beloppen inom högkostnadstrappan för läkemedel höjs proportionerligt lika mycket.

Apotekens service har tidigare uttryckt oro för att den utlovade höjningen skulle innebära extra kostnader för bolaget, och i förlängningen även öppenvårdsapoteken, på grund av ett förändringsarbete med högkostnadsdatabasen, se artikel härintill.

– Vi håller precis på att uppdatera vårt systemstöd för högkostnadsdatabasen. Skulle vi införa förändringen i det befintliga systemet innan årsskiftet så blir det en utvecklingspeng för oss, sade Gunnel Bridell, chef för verksamhetsområde recept på Apotekens Service, till Dagens Apotek i augusti.

Nu har bolaget dock hunnit med alla nödvändiga uppdateringar.

– Vi har förberett oss för förändringen och är klara med all utveckling, säger Gunnel Bridell till Dagens Apotek.

– Den nya högkostnadstrappan börjar gälla den 1 januari, parallellt med den gamla.

Får det här några konsekvenser för apoteken?

– Nej, inte vad vi vet. Systemleverantörerna har testat de nya systemen och det ska rulla på som vanligt, säger Gunnel Bridell.

Högkostnadsskyddet för besök inom den öppna hälso- och sjukvården höjs också från 900 kronor till 1 100 kronor för ett år.

Relaterat material

Nytt högkostnadsskydd kan bli dyrt för öppenvårdsapoteken

Regeringen satsar på forskning om farmaci i höstbudgeten

LINDA PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev