torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre lön än rektorn - ändå hoppar nya KI-professorn av

Publicerad: 15 maj 2007, 12:56

Bara dagar före professorn vid centrum för hälsoinformatik vid Karolinska institutet skulle börja sitt nya arbete hoppade han av – trots rekordlön.


Björn Bergh, professor i medicinsk informatik vid universitetet i Heidelberg, Tyskland, skulle bli den första professorn på centrum för hälsoinformatik vid Karolinska institutet i Solna,  KI  .

Men bara dagar före han skulle tillträda sin nya tjänst den 1 maj tackade han nej – ett beslut som ställt till problem för den nya centrumbildningen.

– Det var mycket olyckligt. Men eftersom det var av personliga skäl har jag svårt att kritisera honom. Naturligtvis har det ställt till problem. Nu pågår arbetet för fullt att först och främst hitta en tillförordnad chef, säger Uno Fors, prefekt vid institutionen Lime, till vilken centrum för hälsoinformatik är knuten.

Det sägs att han tackade nej på grund av att familjen inte ville flytta med?

– Det är ingenting jag vill kommentera. Skälen var personliga, det räcker för mig.

Ska utveckla elektroniska journaler   Tanken med det nya centrat är att syssla med forskning och utveckling inom hälsoinformatik. Det kan handla om allt från elektroniska journalsystem till beslutsstödssystem.

– En central idé, och ett krav från landstinget är att det ska vara patientnära forskning. Att det på något sätt ska komma patienterna till del, säger Uno Fors.

Enligt honom är flera projekt redan i gång. Ett exempel är ett nytt beslutsstödssystem vid vård av hiv- och aidspatienter.

– På grund av att viruset kan utveckla resistens mot vissa mediciner och att det händer så mycket inom forskningen på det här området kan det vara komplicerat att ge den optimala vården för en viss patient. Vi arbetar med att försöka integrera beslutsstödsfunktioner och kliniska riktlinjer direkt i journalsystemet, vilket vi tycker är en bra idé, säger Uno Fors.

Uno Fors hoppas och tror att en ny tillförordnad chef kan utses "före sommaren" och att även platsannonsen för att hitta en ordinarie professor ska vara ute före sommaren.

Björn Bergh skulle ha fått en rekordlön, till och med högre än rektorn för hela KI. Stämmer det?

– Det har jag ingen aning om eftersom jag inte vet vad rektorn tjänar. Men om man har en bred kompetens med erfarenhet av att leda den här typen av forskning så tycker jag att man är värd en hög lön.

Vad skulle han få i lön?

– Det är en fråga som jag inte tycker är så spännande.

Göran Elinder, professor vid Karolinska institutet, som varit inblandad i rekryteringen av Björn Bergh, bekräftar dock att lönen var ovanligt hög – till och med högre än rektorn Harriet Wallberg-Henrikssons lön på 95 800 kronor i månaden.

– Ja, om man slår ihop den del han skulle ha fått från landstinget med den från Karolinska institutet, säger Göran Elinder.

Björn Bergh är, namnet till trots, född och uppvuxen i Tyskland. Men han har svenska rötter. Vid förra sekelskiftet flyttade hans släkt från Göteborg till norra Tyskland. Sedan dess har barnen – av tradition – fått skandinaviska namn.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev