söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre lön för specialistutbildade

Publicerad: 30 april 2013, 09:31

Specialistsjuksköterskor inom intensivvård, operation och barn hör till dem som kan få en extra löneökning i Stockholms läns landsting.


Totalt 90 miljoner kronor under två år ska höja lönerna för specialistsjuksköterskor inom bristyrkena på Stockholms läns landstings akutsjukhus, enligt ett förslag från alliansen som ska upp till beslut i juni.

– Det är dags att jämställdheten tar ett steg framåt, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd i Stockholms läns landsting, om förslaget.

Enligt Anna Starbrink kan den särskilda löneökningen för specialistsjuksköterskor omfatta maximalt 3 000 personer. Men eftersom lönerna sätts individuellt är det ännu inte klart hur många som faktiskt kommer att omfattas av löneökningen, och hur stor den kommer att bli för enskilda.

– Vilka områden som kommer att beröras har vi inte pratat med sjukhusen om ännu. Men det handlar bland annat om intensivvård, operation och barn, säger Anna Starbrink.

Även om ett beslut ännu inte är formellt taget har Anna Starbrink inga tvivel om att förslaget kommer att bli verklighet. Alliansen är överens och är i majoritet, säger hon. Pengarna som ska användas till löneökningarna ska inte heller tas från någon befintlig verksamhet, utan från de ökade intäkter som landstinget får nästa år i form av skattemedel.

Parallellt med diskussionerna om bättre löneutveckling för sjuksköterskor med specialistutbildning och längre erfarenhet finns sjuksköterskestudenternas krav på högre ingångslön. Detta är dock ingen fråga som alliansen i Stockholms läns landsting kommer att ta tag i.

– Vi sätter inte lönerna centralt, utan det är upp till arbetsgivaren att bestämma. Vi markerar nu att man ska ha en bra löneutveckling när man arbetar som sjuksköterska och vidareutvecklar sig. Jag tycker att det är allvarligt att akademiskt utbildade kvinnor har så dålig löneutveckling. Det ska löna sig att vidareutbilda sig, säger Anna Starbrink.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev