fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre lön lockade kvar barnmorskor

Publicerad: 4 april 2014, 14:22

Lönerevisionen för barnmorskorna i Uppsala är klar och inom tre år ska de ligga i övre skiktet vad gäller medianlöner. Nu håller ledningen tummarna.


Hittills har två av de över 30 barnmorskor som sagt upp sig tagit tillbaka sina uppsägningar.

– Jag hoppas innerligt att det blir fler, säger Ann Båth, chef på förlossningen.

Barnmorskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala får i år en lönehöjning på i snitt 4,4 procent, enligt den revision som just blivit klar. Det är helt i enlighet med planen, säger Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef för kvinnokliniken.

– Vi hade sagt att specialistsjuksköterskorna var en prioriterad grupp och dit hör barnmorskorna, men många ville inte vänta, säger hon.

Som prioriterad grupp räknas också ambulanssjuksköterskorna, övrig personal får en höjning på i snitt 2,2 procent.

De individuella lönepåslaget blir mellan 1 400 och 4 500 kronor, enligt Johanna Bjarnolf, förtroendevald barnmorska på BB och förlossningen. Det är många nöjda med medan andra tycker att lönesättningen blivit orättvis. Kravet från början var 5 000 kronor i påslag för alla och en ingångslön på 30 000 kronor.

– Trots att vi inte nådde ända fram har vi kommit långt och ser oss som vinnare även om mycket återstår. Vi har skrivit barnmorskehistoria, skriver Johanna Bjarnolf i ett sms.

Barnmorskorna på Akademiska har haft den lägsta medianlönen i landet, enligt Johanna Bjarnolf, men har nu fått löfte om att inom tre år hamna i det övre skiktet.

– Det är fina ord som vi hoppas de håller, skriver hon.

Oron för hur man ska klara sommaren är fortsatt stor. Det saknas många barnmorskor oavsett om fler ångrar sina uppsägningar eller inte.

Relaterat material

Facket befarar att det är toppen på ett isberg

28 barnmorskor säger upp sig

Barnmorskorna på Akademiska kräver högre lön

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev