måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre lön ska locka äldre att jobba kvar

Publicerad: 7 december 2012, 10:30

– Det känns bra för mig att kunna ha kvar mina patienter och att det finns en kontinuitet, säger Karl-Gunnar Enander. Foto: Hans-Peter Bloom/Bildbyrån

Ett särskilt avtal för 65-plussare ska få fler i pensionsåldern att fortsätta jobba på Blekinges vårdcentraler. Karl-Gunnar Enander är en av dem som har nappat.


Timlönen i det särskilda pensionärs­avtalet i Landstinget Blekinge utgår från allmänläkarens slutlön vid 65 års ålder. Läkarna som har avtalet får dessutom ett lönetillägg på upp till 30 procent, men med semesterersättning inräknad. Det ska motsvara arbetsgivarens kostnader för sociala avgifter, som är lägre för anställda som är över 65 år gamla.

Det innebär att den som har haft en slutlön på drygt 70 000 kronor i månaden i praktiken skulle kunna få en löne­ökning på drygt 20 000 kronor. Men i verkligheten arbetar merparten av de läkare som har avtalet deltid.

Karl-Gunnar Enander är en av dem som arbetar enligt det särskilda avtalet. Varannan vecka är han på plats på Brunnsgårdens vårdcentral i Karlshamn.

– Jag har visserligen jobbat väldigt länge som allmänläkare, men man lär sig aldrig yrket helt. Faktiskt är man mest erfaren när man ska pensionera sig. För mig var det främsta skälet att jag trivs med jobbet och känner mig pigg, säger Karl-Gunnar Enander.

Anders Rehnholm, chef på primärvårdsförvaltningen, tycker att landstingets modell för pensionärsavtalet är bra med tanke på läkarbristen.

– Det har varit en stor resurs för oss. I princip har vi en läkare på varje vårdcentral som har det här avtalet, drygt tio stycken, säger han.

Flera andra landsting har riktat in sig på just läkare i pensionsåldern för att försöka lösa sin allmänläkarbrist, men Blekinges modell är inte utbredd.

I Jämtlands läns landsting pågår just nu diskussioner om hur man bäst gör för att minska behovet av stafettläkare på hälsocentralerna. Bland annat vill primärvården få läkare som snart ska gå i pension, eller som redan har gjort det, att jobba några år längre. En komplicerande faktor är att läkare kan gå i pension redan vid 61 års ålder, anser Björn Ahlnäs, personalchef i landstinget.

– Vi kan inte ha lösningar som gör det fördelaktigt att gå i pension tidigare, för att sedan jobba vidare, med ett annat avtal, säger han.

Karl-Gunnar Enander själv ser flera fördelar med hemlandstingets modell, jämfört med att börja jobba för ett bemanningsföretag.

– Jag tycker att det är bättre på det här sättet eftersom jag kan arbeta deltid, känner mina patienter och kan data­systemet. Dessutom är det ekonomiskt relativt fördelaktigt att jobba kvar.
Han tar ett halvår i taget, men är inställd på att jobba vidare. Han upplever att vårdcentralen är tacksam över att han är kvar och själv tycker han om sitt jobb.

– Jag är 68 år i dag och skulle inte vilja jobba heltid, men jag ser det här som ett utmärkt sätt att kunna trappa ned och börja vänja mig vid att jag har uppnått pensionsåldern, säger Karl-Gunnar Enander.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev