Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre marginal och handlingsutrymme

Publicerad: 13 februari 2013, 11:45

Wallströms utredning är för fokuserad på lagar och regleringar, anser Sveriges apoteksförening som vill att apoteksaktörerna får större handlingsutrymme.


Sveriges apoteksförening har lämnat sitt remissvar till Läkemedels- och apoteksutredningen. Ett av branschorganisationens fokus är apoteksbolagens möjlighet att utvecklas kontra föreslagna regleringar. Apoteksföreningen vill ge apoteken större frihet att själva hitta vägar att förbättra tillgänglighet på läkemedel och 24-timmarsregeln samt gemensam lagerinformation.

– En omreglerad marknad behöver inte fler regleringar, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening i ett pressmeddelande.

Apoteksföreningen är i grunden positiv till utredaren Sofia Wallströms förslag till ny prismodell. Däremot anser man att utredningen har räknat för lågt på bortfallet av intäkter från handelsmarginalen för apoteken. Apoteksbranschen tror att bortfallet ligger runt 300 miljoner kronor, långt från de 40 miljoner kronor som utredningen har räknat fram.

Sveriges apoteksförening vill därför att handelsmarginalen höjs.

Relaterat material

Lif ser för stort fokus på prispress

”Jag har mötts av ett stort intresse”

Läkemedelstillverkarna kan få leveranskrav

40 miljoner kronor mindre i marginal

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev