Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högre strokerisk bland medelålders

Publicerad: 25 mars 2013, 10:48

Foto: Photos.com

Hjärt-kärlsjukdomar minskar i landet, men stroke ökar bland personer i yngre medelåldern. Det visar en ny rapport om folkhälsa.


Enligt rapporten, som presenteras i dag av Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut, lever Sveriges befolkning allt längre. Det beror framförallt på grund av att hjärt- kärlsjukdomarna har minskat.

Men bland kvinnor och män i åldersgruppen 35-44 år har risken för stroke ökat med 21 respektive 15 procent sedan mitten av 1990-talet.

De som inte studerat vidare efter grundskolan löper mer än dubbelt så hög risk att drabbas av stroke, jämfört med de som har eftergymnasial utbildning.

– Riskfaktorer som rökning, fetma och brist på fysisk aktivitet, men även arbetslöshet och ekonomiska svårigheter, är vanligare bland personer med kort utbildning. Det är viktigt att samhället skapar förutsättningar så att hälsosamma val blir enkla för individer, säger Mikael Nordberg, projektansvarig på Statens folkhälsoinstitut, i ett pressmeddelande.

Förutom stroke löper personer med kortare utbildning högre risk att dö av orsaker som hjärtsjukdom, cancer, olyckor, självmord och alkoholrelaterade diagnoser.

Medelålders kvinnor med kort utbildning har betydligt sämre hälsoutveckling än andra grupper, enligt rapporten.

Rapporten visar även att andelen med fetma har ökat något sedan 2004. Däremot har alkoholkonsumtionen i befolkningen beräknats vara den lägsta på tio år.

Även andelen vuxna dagligrökare har sjunkit sedan 2004.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev