Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Högskoleprovsfuskare ska få behålla poängen

Publicerad: 9 december 2019, 05:00

Studenter som antagits till en utbildning genom att fuska på högskoleprovet ska få behålla de högskolepoäng som de tagit på utbildningen. Det konstaterar den statliga utredningen.


I våras dömdes flera personer i tingsrätten för att ha fuskat på högskoleprovet. Senare tog Universitets- och högskolerådet tillbaka antagningsbeskeden för studenterna och flera universitet har beslutat att stänga av studenter från bland annat läkarutbildningen efter att antagningsbeskeden återkallats.

Men rättläget har varit oklart när det gäller om de nu avstängda studenterna ändå ska få behålla de poäng de tagit på utbildningen. Rådman Anna Tansjö som utrett frågan konstaterar i sitt slutbetänkande, som lämnades tiill regeringen i fredags, att förvaltningsrättens princip om gynnande beslut, i det här fallet en utbildningsplats, väger tyngre än att studenten tar en plats från någon annan, som inte fuskat.

"Vår slutsats i huvudfrågan är därmed att återkallande av ett gynnande förvaltningsbeslut om antagning till högskoleutbildning på grund av att sökanden har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter inte också ska kunna leda till att godkänt betyg på en högskolekurs återkallas. Någon sådan reglering föreslås därför inte", skriver hon i utredningen.

Däremot föreslår utredningen att det klart och tydligt ska framgå av högskoleförordningen att ett betyg på en kurs kvarstår, något som de berörda lärosätena efterlyst. Det ska också införas en tidsgräns så att ett antagningsbeslut inte kan återkallas när examensbevis utfärdats, oavsett om det gäller studier på grundnivå eller avancerad nivå. Tidsgränsen införs för att "göra klart för den enskilde fuskaren att han eller hon riskerar att bli av med sin utbildningsplats ända fram till dess att examensbevis utfärdats", skriver utredaren.

En student som stängts av på grund av fusk ska kunna överklaga beslutet hos Överklagandenämnden för högskolan. Med det förslaget sätter utredaren punkt för diskussionen om ett avstängningsbeslut alls ska gå att överklaga och i så fall till vilken instans.

Förändringarna i högskoleförordningen föreslås börja gälla 1 januari 2021.

Relaterat material

Rätt att återkalla kurspoäng utreds

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev