Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högskolor vill kunna stänga av fler

Publicerad: 29 oktober 2019, 11:57

Foto: Patrik Svedberg

Det är för svårt att stänga av studenter som dömts för allvarliga brott, anser flera av landets universitet och högskolor.


Ämnen i artikeln:

Lunds universitetKarolinska institutetGöteborgs universitetÖrebro universitet

På senare år har flera fall uppmärksammats där Högskolans avskiljandenämnd beslutat att läkarstudenter inte ska stängas av, trots att de begått brott. En läkarstudent som dömts till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och en som dömts för barnpornografibrott är två exempel.

I september fick Lunds universitet fick beskedet att det inte gick att stänga av en läkarstudent som dömts för våldtäkt, eftersom lagen inte vunnit laga kraft.

– Vi menar att studenten bör avskiljas för att studenten enligt tingsrätten har gjort sig skyldig till grov brottslighet. Nu vet vi att domen inte vunnit laga kraft. Men det rör sig om ett allvarligt brott och det är en principiellt viktig fråga där vi har ett medansvar, säger Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund, till Sveriges Radio Ekot.

Även rektorerna vid exempelvis Karolinska institutet i Stockholm och universiteten i Göteborg, Örebro och Uppsala anser att lagen behöver ses över, uppger Ekot.

För att Högskolans avskiljandenämnd ska stänga av en student krävs bland annat att brottet är såpass allvarligt att det ger minst ett års fängelse. Nämndens ordförande Göran Nilsson anser dock att kraven är högt ställda av goda skäl.

– Många personer är olämpliga för det yrke de har valt, men det i sig innebär inte att en student ska avskiljas från sina studier. Det är en fråga för arbetsmarknaden och en fråga för legitimering i ett senare skede, säger han till radion.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev