Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högst AT-löner i Småland

Publicerad: 21 september 2010, 06:41

Högst AT-löner i Småland

Foto: Foto: Photos.com

AT-läkarnas löner varierar över landet. Skåne och storstäderna ligger i botten medan Småland och Norrbotten betalar fem tusenlappar mer.


Sedan den 1 april i år är AT-läkarnas nya lägstalön 25 000 kronor i månaden. Det är en höjning med 6,4 procent, jämfört med den tidigare lägsta-lönen på 23 500 kronor.

– Det är en rejäl höjning som vi är väldigt glada över, säger Lena Ekelius, ordförande i Sylf, Sveriges yngre läkares förening.

– Höjningen var inte minst viktig för att få upp lönerna innan det nya avtalet med individuella lönesättningar och slopad lägstalön träder i kraft i vår, fortsätter hon.

Den nya lägstalönen innebär att Skåne höjde sin ingångslön till just 25 000 kronor i månaden.

– Vi har kvar lägstalönen som tidigare. Att den höjs nu medför ingen större förändring för oss, säger Lisbeth Hedenus, personalchef för Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.

Trots att de ligger på lägstalönen har sjukhusen enligt Lisbeth Hedenus ändå haft många sökande.

– Jag tror att AT-läkarna lägger större vikt vid kvaliteten än pengarna, säger hon.

Den som tycker att pengarna spelar stor roll gör bäst i att söka sig till Småland. Där ligger Eksjö och Värnamo liksom förra året i topp med en ingångslön på 30 500 kronor i månaden.

– Vi värderar AT-läkarna som medarbetare och deras löner är med i den årliga översynen,
det bidrar till att de höjs, säger Christina Thorstensson, sektionschef på personalavdelningen för Höglandets sjukvårdsområde i Eksjö.

Den höga lönen har bidragit till att många AT-läkare stannar i landstinget, enligt Christina Thorstensson.

– Mer än hälften jobbar kvar efter fem år och det vill vi gärna att de gör. Men det är inte bara tack vare lönen. Det visar också att vi har skapat en bra arbetsplats med goda utvecklingsmöjligheter och kontinuitet i verksamheten, säger hon.

Den småländska generositeten utmanas i höst av Värmland och Norrbotten. Sjukhusen i Arvika, Torsby, Gällivare, Kalix, Kiruna och Piteå ger alla över 30 000 kronor i månaden till nyanställda AT-läkare.

Sjukhusen i Göteborg, Uppsala, Stockholm och Halmstad ligger alla på lägstalönen 25 000 kronor i månaden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev