Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högsta instans prövar osignerad journaltext

Publicerad: 6 februari 2013, 06:00

Är en osignerad journaltext en allmän handling? För första gången prövas nu frågan av högsta instans.


Det fall som under våren ska prövas av Högsta förvaltningsdomstolen har sin grund i en misstanke.

En man misstänker att den vård hans fru fick inte gick rätt till och vill därför läsa de osignerade journal­texterna från vårdtiden.

Men både sjukhuset och kammarrätten har sagt nej. En osignerad journalanteckning är inte färdigställd och därmed inte att betrakta som en allmän handling, lyder ­resonemanget. Men nu ska alltså ärendet, om osignerade anteckningar i en patientjournal utgör allmänna handlingar, prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Om domstolen ger mannen rätt blir det prejudicerande och därmed praxis för hur domstolar ska döma i liknande fall i framtiden.

– Det skulle vara dåligt. Som att anhöriga går igenom byrå­lådor för att hitta oegentligheter. Det skulle­ leda till dålig tillit, säger Marie ­Wedin, ordförande i Läkarför­bundet.

Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet, håller med om att en praxis där osignerade journal­anteckningar lämnas ut skulle kunna leda till bristande förtroende för vården.

– Det finns också en risk att det leder till mer frågor än svar, att det inte finns något utrymme för skrivfel och att det tar mer tid. Tid som man kanske inte har, säger hon.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News