Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Högsta löneökningen på flera år för sjuksköterskor i landstingen

Publicerad: 9 April 2008, 08:21

Vårdförbundets medlemmar fick en löneökning på i genomsnitt 3,7 procent förra året. Det är en tydlig förbättring jämfört med året innan.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, talar i avtalsförhandlingarna med Vårdförbundet om löneökningar på 4,3 procent för sjuksköterskorna. Vårdförbundet, å sin sida, hävdar att löneökningarna var betydligt lägre än så.

Enligt Vårdförbundets statistik var löneökningen för landstingsanställda medlemmar, chefer och ledare undantagna, i genomsnitt 3,7 procent åren 2006–2007, se tabell.

Anledningen till att siffrorna skiljer sig åt är att SKL redovisar siffrorna på individnivå, medan Vårdförbundet talar om den genomsnittliga löneökningen för hela kollektivet.

– Båda siffrorna stämmer, men vi vill hellre diskutera hur mycket lönenivån för hela kollektivet har ökat. Den kollektiva ökningen är den som känns mest relevant när vi gör jämförelser mellan olika fackförbund, säger Lena Janzon, lönestatistiker på Vårdförbundet.

Vårdförbundets statistik visar att utfallet under de senaste åren har hamnat bara strax över det gamla avtalets garanterade miniminivå på 2 procent. Mellan åren 2004 och 2005 steg lönerna med 2,5 procent. Mellan 2005 och 2006 var ökningen bara 2,1 procent.

Förra årets utfall på 3,7 procent är alltså en rejäl förbättring jämfört med tidigare år. Bäst gick det för barnmorskorna, som hade en löneutveckling på 4,2 procent. Sämst blev utfallet för de biomedicinska analytikerna, som fick nöja sig med 3,6 procent.

Läs även Dagens Medicins samlade artiklar om den pågående lönestriden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev