Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högt intag av socker får barn att bli diabetiker

Publicerad: 22 november 2005, 08:41

Många överviktiga barn av latinamerikanskt ursprung som konsumerar mycket socker riskerar att drabbas av typ 2-diabetes, rapporterar amerikanska forskare.


Nästan en fjärdedel av alla barn med latinamerikanskt ursprung i USA är överviktiga. Nu riskerar många av dessa att utveckla typ 2-diabetes på grund av ett för högt sockerintag, främst genom att många av dem dricker för mycket drycker med ett högt sockerinnehåll. Det konstaterar forskare vid Keck School of Medicine, University of Southern California i USA.

Forskarna studerade 63 överviktiga barn av latinoamerikanskt ursprung, nio till 13 år gamla. Alla var överviktiga men ingen hade diabetes.

Bland annat avgjorde dietister barnens intag av mat och dryck. Barnen fick sedan spendera en kväll och en natt vid ett kliniskt forskningscenter där de fick en "standardmiddag" samt ett kvällsmål. Nästa dag lämnade barnen blodprover före och efter det att de fick socker i form av glukos. Sedan undersökte forskarna insulin-nivåerna i barnens blodprover.

Hos barn som vanligtvis konsumerade mycket socker fanns tydliga tecken på en försämrad beta-cellsfunktion, något som enligt forskarna tyder på att de var på väg att utveckla typ 2-diabetes.

Studien visade också att omkring 40 procent av det socker som barnen fick i sig kom från olika sorters läsk.

Studien publiceras i det senaste numret av American Journal of Clinical Nutrition.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev