Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högt pris för läkare som larmar

Publicerad: 7 december 2011, 12:22

Uppsagda avtal och tillrättavisningar från kommunen. Så behandlas läkarna som slog larm om missförhållanden på Caremas äldreboenden i Stockholmstrakten.


Avslöjandena om Caremas äldreboenden Koppargården i Vällingby och Tallbohov i Järfälla har fått enorm uppmärksamhet under hösten. För de ansvariga läkarna kom tidningsartiklarna inte som någon överraskning.

Tvärtom har flera av dem själva larmat om missförhållanden.

På Tallbohov har den ansvariga läkaren från Jakobsbergsgeriatriken skrivit till Järfälla kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Ulrika Dahnell vid upprepade tillfällen, rapporterar Dagens Nyheter. Ulrika Dahnell följde upp kritiken men skickade också ett mejl till Jakobsbergsgeriatriken där hon skrev att läkaren inte borde fortsätta ”sprida oro”.

– Tanken som slår en är att det är så här det går till när man larmar om missförhållanden. Att det är fel på den som larmar, säger Jakobsbergsgeriatrikens verksamhetschef Martin Annetorp till Dagens Nyheter.

När tidningen intervjuar Ulrika Dahnell försvarar hon sitt agerande.

– Hon kanske lade sig i sådant som hon inte hade med att göra när det gäller vissa verksamhetsfrågor inom företaget, vilket skapade oro och frustration bland sköterskorna, säger hon om läkaren.

Läkaren på Tallbohov är fortfarande kvar på sitt uppdrag. För läkarna vid Trygg Hälsa, som larmade om missförhållanden på Koppargården, har det gått värre. Efter att ha samrått med Carema beslutade Stockholms stad att Trygg Hälsa ska fråntas läkaransvaret för Koppargården och ytterligare tre äldreboenden som Carema har drivit i Stockholmstrakten.

Leif Spjuth, stadsdeldirektör i Hässelby-Vällingby, har försvarat agerandet med att samarbetet mellan Trygg Hälsa och personalen på äldreboendena inte fungerade.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev