Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högt tempo lockar Skånes nya direktör

Publicerad: 23 augusti 2007, 13:06

Det var längtan tillbaka till hetluften som fick Sören Olofsson, tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, att tacka ja till jobbet som regiondirektör i Skåne.


Sören Olofsson har haft mängder av prestigefulla jobb i svensk sjukvård. Bland annat har han varit vd för S:t Görans sjukhus och direktör för dåvarande Huddinge sjukhus, han har haft olika ledande positioner i läkemedelsindustrin och varit t f vd för Apoteket AB. I fem år var han landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, men fick sluta vid årsskiftet efter en överenskommelse med den nya moderatledda majoriteten.

Sedan dess har Sören Olofsson arbetat som rådgivare och konsult.

– Det har varit väldigt roligt och lärorikt, men inte riktigt samma höga tempo som tidigare.

Och du hade börjat längta efter det igen?

– Ja, visst är man lite knasig?

Han förklarar att jobbanbudet från Region Skåne var ”ett smickrande erbjudande som kom vid rätt tillfälle”.

Vad är det första du ska ta tag i när du börjar i oktober?

– Det är egentligen en fråga som jag inte borde svara på, men jag vet ju vad den politiska ledningen förväntar sig av mig. De vill att jag ska stabilisera och förstärka ekonomin – Skåne har lite knackig ekonomi. Dessutom ska jag öka tempot i moderniseringen av sjukvården.

Vad vill du göra där?

– Det finns en hel del, när det gäller närsjukvården för de gamla, till exempel, eller psykiatrin. Akutsjukvården är också ett område, även om man redan tagit en del intressanta initiativ med att koncen­t­rera en viss typ av vård till vissa sjukhus. Även när det gäller samordningen av den högspecialiserade vården på sjukhusen i Malmö och Lund finns det en del kvar att göra.

Ska du flytta?

– Jag kommer att pendla, men man vet inte hur det blir i framtiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev