Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högt värde på det goda kolesterolet ökade hjärtrisk

Publicerad: 8 februari 2008, 12:01

Mycket höga blodnivåer av det ”goda kolesterolet”, HDL, ökar risken för hjärt-kärlhändelser snarare än att minska den, enligt en ny svensk studie.


Resultaten går emot den tidigare allmänna uppfattningen, och forskarna bakom studien, som publiceras i veckans nummer av tidskriften Journal of the American College of Cardiology, JACC, menar att uppfattningen att HDL utgör det goda kolesterolet är ”simplistisk och i vissa fall felaktig”.

– Ett högt HDL-värde inom rimliga gränser är gynnsamt, men en kraftig höjning är sannolikt skadlig, säger Anders G Olsson, professor vid Linköpings universitet, kardiolog vid Stockholm Heart Center i Stockholm och en av forskarna bakom studien.

I studien analyserades resultaten från två studier som omfattade över  10 000  patienter, Ideal- och Epic-Norfolkstudierna. Patienter med höga HDL-värden eller med hög genomsnittlig HDL-partikelstorlek i blodplasman identifierades och studerades särskilt. Det visade sig att dessa patienter löpte en signifikant ökad risk att råka ut för en hjärt-kärlhändelse, jämfört med de övriga patienterna. Det gällde särskilt patienter med kraftigt förhöjda HDL-nivåer eller mycket stora HDL-partiklar.

Bakom den nu publicerade studien står förutom Anders G Olsson forskare i flera andra europeiska länder.

Läkemedelsföretag har på senare år satsat på att ta fram preparat med inriktning på att höja HDL-nivåerna. Pfizer stoppade i december 2006 utvecklingen av läkemedelskandidaten torcetrapib, efter att den visat ökad risk för dödsfall och hjärtsjukdom.

– Det hade dock att göra med specifika toxiska egenskaper hos torcetrapibmolekylen. Att höja HDL måttligt med läkemedel är en i högsta grad levande terapeutisk princip, och det finns flera lovande läkemedelskandidater under utveckling, säger Anders G Olsson.

Höga nivåer av bärarproteinet apolipoprotein A-I, som också mätts hos patienterna i den aktuella studien, var dock i motsats till HDL kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlhändelser. Proteinet är dels ett transportprotein för kolesterolpartiklar, men bidrar även till att kolesterol frigörs från celler och i stället anrikas i partiklar.

– Apolipoprotein A-I är en intressant terapeutisk måltavla, som läkemedelsföretagen arbetar intensivt med. Svenska forskare har i preliminära försök även testat att injicera proteinet direkt i blodet på patienter, med lovande resultat, säger Anders G Olsson.                Journal of the American College of Cardiology 2008; 51: 634–642

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev