Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högupplöst MR för feta patienter först på Ersta

Publicerad: 11 december 2008, 11:59

Ersta sjukhus blir först i landet att installera en ny typ av MR-kamera som har plats för riktigt feta patienter och ändå tar bilder av högsta möjliga kvalitet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingErsta sjukhus

Ett problem som ökar i takt med att svenskarna blir allt fetare är att mycket överviktiga patienter inte får plats i vanliga tunnelformade MR-kameror. På många håll finns visserligen öppna MR-kameror som rymmer de största patienterna, men de har bara en upplösning på en tesla, som är enheten för magnetisk flödestäthet, i stället för tre tesla som dagens mer avancerade tunnelmagneter.

Konsekvensen är långsammare undersökningar med sämre upplösning, med risk för sämre vårdkvalitet för feta patienter än andra.

Denna orättvisa hoppas man råda bot på vid Ersta sjukhus i Stockholm, där man nu blir först i landet med att installera en extra rymlig MR-kamera med fältstyrka på tre tesla.

– Det gör att vi kan undersöka patienter som är extra stora eller har klaustrofobi med samma kvalitet som andra och därmed medverka till en mer jämlik vård, säger Jan Mogard, verksamhetschef på sjukhusets röntgen­avdelning.

Hittar svårfångade tumörer
Modellen har formen av en öppen tunnel, med räckvidden 70 centimeter i stället för 60 som hos konventionella tunnelmagneter.

Den högre upplösningen och snabbare sekvenserna möjliggör bland annat utredning av mage och tarmar, som är för rörliga för att få bedömbara bilder med långsammare MR-kameror.

– Vi kommer att kunna hitta exempelvis tumörer i mage och tarm som ingen annan hittar. Säkrare bestämning av både tumörer, blödningar och infarkter är andra fördelar med den högre upplösningen, säger Jan Mogard.

Den nya utrustningen kostar cirka 15 miljoner kronor.

– Vi kommer att ta emot patienter från hela landet så detta kommer att gagna många, säger Jan Mogard.

Han räknar med att den nya MR-kameran kommer att vara i gång efter nyår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev