Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Högutbildade väljer vård

Publicerad: 29 mars 2012, 08:02

Det är de högutbildade som väljer aktivt i vårdvalssystem. Det konstaterar den nya myndigheten Vårdanalys i sin första rapport.


Vårdanalys har gått igenom svensk och internationell forskning om hur patienter väljer vårdgivare. Myndigheten har också granskat vad forskningen säger om hur valfrihet påverkar kvalitet, jämlikhet, tillgänglighet och kostnader i vården.

Rapporten konstaterar att patienterna uppfattar valfrihet i vården som något positivt och att de patienter som gör aktiva val är mer nöjda med vården.  Vårdanalys skriver också att det är vårdgivarens rykte och geografisk närhet som avgör patienternas val.

Men det är inte alla som väljer. Enligt Vårdanalys är de högutbildade mer benägna att göra aktiva val i vårdvalet. Därför anser myndigheten att det är viktigt att  se över hur grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar kan stödjas i att utnyttja sina valmöjligheter . Vårdanalys konstaterar att det behövs bättre information om medicinsk kvalitet för att hjälpa patienterna i deras val.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev