Nyheter
Höjd lön vid 65 håller kvar nyckelpersoner
Publicerad: 12 mars 2014, 11:44
Överläkaren Anne-Christine Edman, 67, är en av dem som verksamhetschefen Jens Boman har fått behålla vid Nus i Umeå. Foto: Bildbyrån/Patrick Trägårdh
För att klara av kompetensförsörjningen inom sjukvården i Västerbotten erbjuder landstinget 65-åriga nyckelpersoner en löneökning med 20 procent.
Baserat på antalet pensionsavgångar och andra personalavgångar kommer Västerbottens läns landsting att behöva anställa 3 000–5 000 nya medarbetare under en tioårsperiod.
– Det finns risk för att det blir en bristsituation inom sjukvården och att vi inte kommer att klara av kompetensförsörjningen, säger Hans-Åke Vidmark, HR-strateg med inriktning personalförsörjning vid Västerbottens läns landsting.
– Vi bedömer att det inte kommer att finnas tillräckligt många nyutbildade att rekrytera för att svara mot vårdens behov de närmaste fem till tio åren.
Därför satsar nu landstinget, genom ett pilotprojekt, på att få fler i pensionsåldern att jobba kvar. I satsningen ingår bland annat att man inom verksamhetskritiska områden ska kunna stimulera utvalda medarbetare med nyckelkompetenser att arbeta efter 65 år, med en löneökning oavsett sysselsättningsgrad.
– Vi lever längre, är friskare och behåller kompetensen längre i dag än tidigare. Därför är det bra om vi också kan arbeta längre. Det kan vara inom olika yrkesområden, bland annat specialistläkare eller specialistsjuksköterskor, säger Hans-Åke Vidmark.
Jens Boman, verksamhetschef för laboratorieverksamhet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, jobbar redan aktivt med att behålla seniora medarbetare på arbetsplatsen.
– Det är naturligt för mig att arbeta på det här sättet. Äldre medarbetare har stor kompetens och det vore en förlust om de inte ville stanna lite längre, säger han.
Projektets mer långsiktiga lösning går ut på attitydförändringar, förklarar Hans-Åke Vidmark som är insatt i satsningen.
– Med bättre kunskap i organisationen kring äldre i arbetslivet och med möjlighet till individuella lösningar, tror vi att seniorer vill och kan jobba kvar längre. Det är viktigt att i god tid påbörja samtal med medarbetarna om och hur man kan tänka sig att arbeta vidare efter 65 år.
Ett sätt att locka kvar fler är, enligt Jens Boman, att arbetsgivaren är flexibel.
– Exempelvis kan vi anpassa arbetstiderna efter önskemål. Det är bättre att personen jobbar halvtid eller en dag i veckan jämfört med inte alls, säger han.
På Norrlands universitetssjukhus är det mer regel än undantag att seniora medarbetare jobbar kvar inom vissa specialiteter, menar han.
– De jobbar bland annat inom klinisk mikrobiologi, patologi, vårdhygien och klinisk genetik.
Men det finns också andra yrkeskategorier, som cytodiagnostiker och ingenjörer, där en del jobbar kvar efter 65.
Jens Boman är själv 57 år och har flera år kvar till pension, men som han känner det i dag kan han tänka sig att arbeta vidare efter 65. Han tror att anledningen till att folk jobbar kvar är att de trivs med arbetsuppgifterna och det sociala på arbetsplatsen.
– Jag har inte tänkt i de banorna än men jag trivs med mitt arbete och så länge jag är frisk kan jag tänka mig att fortsätta arbeta. Jag är positivt inställd till att både jag och andra medarbetare jobbar efter pensionen.
MICAELA TORESSON