Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höjd skatt för norrbottningar

Publicerad: 27 oktober 2008, 14:07

Landstingsskatten i Norrbottens läns landsting höjs med 98 öre nästa år. Det föreslår den rödgröna politiska majoriteten inför landstingsstyrelsens sammanträde i morgon, tisdag.


Som Dagens Medicin har rapporterar om vid flera tidigare tillfällen har Norrbottens läns landsting stora ekonomiska problem. Skatteintäkterna och statsbidragen minskar samtidigt som kostnaderna för löner, läkemedel och nya behandlingsmetoder ökar. Enligt en prognos blir underskottet för 2008 större än 200 miljoner kronor.

Sedan tidigare har landstingets tjänstemannaledning presenterat ett paket med uppsägningar och andra besparingsåtgärder. Nu agerar även politikerna. Vid landsstingsstyrelsens sammanträde i morgon, tisdag, kommer den rödgröna majoriteten att föreslå en skattehöjning med 98 öre nästa år.

– Den justering vi nu gör av utdebiteringen är en nödvändig åtgärd för att få en ekonomi i balans. Men enbart höjningen av utdebiteringen räcker inte. Det krävs att kraftfulla och långsiktiga åtgärder vidtas parallellt för att uthålligt få en ekonomi i balans, säger landstingsrådet Kent Ögren (s) i ett pressmeddelande.

Under 2008 har invånarna i Norrbotten betalat lägst landstingsskatt i hela landet. Efter höjningen med 98 öre blir skatten 10,40 öre per intjänad krona. Det är fortfarande under riksgenomsnittet.

Relaterat material

100 tjänster bort i Norrbotten

Ekonomisk kris i Norrbotten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev