onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höjda chefslöner rivs upp

Publicerad: 19 november 2010, 12:18

Sjukvårdsdirektören överskred sina befogenheter när han höjde lönerna för två toppchefer. Nu har politikerna rivit upp höjningsbesluten.


Jan-Olof Henriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Blekinge, höjde lönerna för två chefer när han behövde dem för nya poster, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Enligt tidningen gav han först Birgitta Ståhl, som redan hade en chefslön på 58 000 kronor, 5 000 kronor mer i månaden när hon blev chef över thorax övervakningsavdelning i Karlshamn. Därefter fick chefläkaren Urban Sjöblom, med en månadslön på 81 000 kronor, 4 000 kronor i påslag när han blev chef över den nya patientsäkerhetsavdelningen.

Men nu rivs besluten upp eftersom Jan-Olof Henriksson inte hade befogenhet att teckna avtal och fatta beslut om lönetillägg. Igår fick han förklara sig för politikerna i landstingsstyrelsens personaldelegation.

– Vi måste markera. Bara för att en medarbetare står nära chefen ska de inte få den här typen av kompensation. Har man höga poster får man räkna med att ta på sig fler arbetsuppgifter, säger Nils Ingemar Thorell (FP), till Blekinge Läns Tidning.

Jan-Olof Henriksson förklarar sig med att han inte fått reda på vad som gällde när han började sitt jobb.

– Jag har stor erfarenhet av förvaltningskunskap och de här befogenheterna har jag haft på andra ställen. Med facit i hand var den introduktion jag fick när jag började här inte den bästa, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev